Indicacions per elaborar els estatuts

Indicacions de caràcter substantiu

Contingut mínim dels estatuts

Els col·legis professionals aproven els estatuts propis amb autonomia, sense més limitacions que les que imposi la Constitució i la resta de l’ordenament jurídic. No obstant això, han de regular les qüestions següents.

Convé fer una referència preliminar a la norma de creació del col·legi professional.

Disposicions generals:

a) La denominació, la seu, el domicili, l’àmbit territorial i, si n’és el cas, les delegacions insulars del col·legi.

b) Els fins essencials del col·legi (article 10 de la Llei 10/1998, de 14 de desembre, de col·legis professionals de les Illes Balears, d’ara endavant LCP).

c) Les funcions que ha d’exercir el col·legi per al compliment dels fins (article 11 de l’LCP).

d) Les funcions en relació directa amb les administracions públiques (article 12 de l’LCP).

e) Els requisits per accedir la condició de col·legiat i les causes de denegació, suspensió o pèrdua d’aquesta condició.

f) Els drets i deures dels col·legiats. En aquest punt s’ha de tenir en compte el que disposa l’article 17 de l’LCP, respecte de la participació dels col·legiats en l’organització i funcionament del col·legi. És especialment important tenir en compte l’apartat 4 d’aquest article relatiu al vot de censura.

g) La denominació, la composició i la forma d’elecció dels òrgans de govern i els requisits necessaris per formar-ne part (durada del mandat, normes electorals, etc.). Cal tenir en compte que la representació del col·legi s’ha d’atribuir al president, al degà, al síndic o càrrec equivalent. Cada col·legi ha de comptar amb un òrgan assembleari (assemblea general), integrat per tots els col·legiats o pels compromissaris elegits democràticament segons els estatuts, el qual és el màxim representant de la voluntat corporativa i al qual correspon, en tot cas, l’aprovació dels estatuts, de la normativa electoral i del pressupost. La direcció i l’administració de la corporació correspon a un òrgan col·legiat de caràcter executiu (junta de govern), els membres del qual són elegits per tots els col·legiats reunits en una sessió assemblea general.

Pel que fa a la regulació de les normes electorals, respecte de la convocatòria d’eleccions, la presentació de candidatures, la constitució de la mesa electoral, les paperetes, els escrutinis, el vot per correu, etc., es pot utilitzar com a model la regulació continguda en la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, de règim electoral general.

h) Les competències i el règim de funcionament dels òrgans col·legials.

i) El règim econòmic.

j) El règim disciplinari. Ha de contenir:

  • Els diversos tipus d’infraccions.
  • Les sancions aplicables als diversos tipus d’infraccions.
  • Els òrgans competents per iniciar, instruir i resoldre el procediment sancionador.
  • Les regles generals que ha de seguir el procediment sancionador.
  • La separació corresponent entre les fases instructora i sancionadora.
  • L’existència d’un tràmit d’audiència al presumpte responsable.
  • Els terminis de caducitat del procediment i de prescripció de les infraccions i sancions.

Per regular aquesta matèria es pot fer servir com a model el Decret 45/1995, de 4 de maig, pel qual s’aprova el Reglament de règim disciplinari de la funció pública (BOIB núm. 61 de 13 de maig de 1995), fent-hi les adaptacions necessàries a les necessitats del col·legi.

k) El sistema d’impugnació i de revisió de les resolucions dels òrgans de govern.

l) El règim de dissolució.

m) El procediment de visat, si n’és el cas.

Aquest és el contingut mínim dels estatuts d’un col·legi professional, sense perjudici que aquest reguli altres aspectes relacionats amb la professió que consideri adients, sempre subjectes a la Constitució i a la resta de l’ordenament jurídic en general.

En el supòsit que es prengui com a model el text d’uns estatuts d’un altre col·legi professional, es recomana fer servir els que hagin estat publicats dins el darrer any en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, els quals hauran superat, recentment, el control de legalitat.

Si voleu comprovar que els estatuts que heu elaborat contenen tots o gairebé tots els requeriments, feis clic sobre el document adjunt.

Documentació d'interès: